Emisiunile culinare şi blogurile cu
specific gastronomic sunt în modă de câţiva ani buni. Înţeleg
de ce, pentru că a face mâncare e o activitate zilnică de la care
nu te poţi eschiva, n-ai cum să scapi, de mâncat trebuie să
mănânci, aşa că audienţa e asigurată. Deci, dacă-i musai, cu
plăcere. Emisiunile culinare sunt de două feluri: cele care te bagă
total în ceaţă, emisiuni cu mari şi pricepuţi bucătari care
folosesc ingrediente exotice de care nici dracu`
n-a auzit iar orice tentativă de a executa reţeta va eşua
lamentabil. Astea intră în zona artei, mai bine te bucuri de
privelişte decât să încerci aşa ceva acasă. În cealaltă
categorie sunt emisiunile pentru oameni normali care te învaţă cum
să faci din rahat bici.
Astea îmi plac. Le urmăresc pentru că îmi dau idei bune, realizabile, cu ingrediente normale pe care le găseşti şi la tine în frigider şi pe tarabe la piaţă, cu preţuri rezonabile.
Îmi pare tare rău că în anii de
criză acţiunea „a face mâncare” şi noţiunea „artă
culinară” se despart definitiv şi irevocabil. Un divorţ dureros.
Nu mai au nicio legătură, nu îşi mai vorbesc, precum foştii soţi
certaţi grav. Păcat. Puţină artă în farfuria cu tocană n-ar
strica. Pentru multe femei a face mâncare e un chin. În primul
rând pentru că nu prea au din ce. Frigiderul aproape gol, rânjeşte
răutăcios când tu cauţi carne, ouă şi smântână dar găseşti
margarină şi oase afumate. Fă acum specialităţi din trei morcovi
şi două cepe! E drept că austeritatea e prielnică pentru
dezvoltarea imaginaţiei. Din cartofi pot să fac cel puţin 30 de
reţete, toate bune şi gustoase şi cel mai important, ieftine.
Nevoia te învaţă. Poate dacă aveam bani mulţi nici nu mă mai
oboseam să gătesc, mergeam la restaurant şi n-aş fi descoperit
plăcerea de a crea gusturi noi din nimic.Astea îmi plac. Le urmăresc pentru că îmi dau idei bune, realizabile, cu ingrediente normale pe care le găseşti şi la tine în frigider şi pe tarabe la piaţă, cu preţuri rezonabile.
Totuşi, arta şi nevoia pot
convieţui bine-mersi în oală. Cunosc femei pe care banii nu le
dau afară din casă, dar care sunt artiste în bucătărie. Ele ştiu
cum să drămuiască, cum să pună acel strop de drag printre legume
şi condimente astfel încât produsul final să fie şi hrănitor şi
artistic.
0 comentarii